Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'wpb_admin_account' not found or invalid function name in /var/www/xn--uvildigkonomi-hnb.dk/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 298
Modregning i efterløn → betaler du efterlønsbidrag og til pensionsordning?

Modregning i efterløn

Hvad er efterløn?

Efterløn er en ydelse, som du har mulighed for at få udbetalt, når du forlader arbejdsmarkedet. Denne ydelse er dog kun mulig, hvis du er medlem af en a-kasse og betaler efterlønsbidrag. Efterløn er en frivillig ydelse og du bestemmer derfor selv, om du ønsker at betale til en efterlønsordning. Du kan derfor også både tilmelde og framelde dig en efterlønsordning på et hvilken som helst tidspunkt. Hvis du har betalt til en efterlønsordning og du ønsker at framelde dig, så vil den a-kasse, som du er medlem af sikre dig, at du får en tilbagebetaling af det indbetalte.

Hvis du betaler efterlønsbidrag, så har du mulighed for at stoppe på arbejdsmarkedet tre år før, end du normalt vis ville kunne, hvis du skulle på pension og dermed få den almindelige ydelse nemlig folkepension. Folkepensionsalderen er på nuværende tidspunkt på 68 år og det betyder at, hvis du indbetaler efterlønsbidrag, så kan du stoppe på arbejdsmarkedet, når du er 65 år. Du har endvidere også mulighed for at få en såkaldt skattefri præmie, som er muligheden for at få penge udbetalt, uden at betale skat. Dette har dog nogle krav. Du kan læse nærmere om efterløn og skattefri præmie her.

Billede af modregning i efterløn

Vær opmærksom på modregning i efterløn

Det skal tilføjes, at der er nogle forskellige regler for, hvornår du kan på pension på trods af overstående. Det kommer nemlig an på, hvornår du er født. Den 1 januar 2014, kom der nye regler for efterløn, herunder at alderen for at kunne på efterløn stiger gradvist. Dette skyldes naturligvis, at politikerne ønsker, at vi mennesker bliver længere på arbejdet i takt med, at mennesket generelt lever længere. Hvis du er født før 1955, så vil din efterlønsalder være højere end de tidligere nævnte 65 år. Du kan på internettet finde skemaer, der viser, hvad din efterlønsalder er alt efter hvornår du er født.

En anden ting som du skal være opmærksom på, er modregning i efterløn. Hvis du er født den 1. januar 1956 eller senere, vil alle pensionsordninger som udgangspunkt nedsætte din efterløn. Du kan læse nærmere om de forskellige pensionsordninger her. Dette betyder at, hvis du har oprettet nogle pensionsopsparinger, som er en opsparing, til når du forlader arbejdsmarkedet, så vil denne pensionsopsparing med stor sandsynlighed blive modregnet i din efterløn. Hvis du er på efterløn og samtidigt f.eks. får løbende udbetalinger fra en arbejdsmarkedspension, så vil der blive trukket 64 procent af det faktiske årlige pensionsbeløb fra i efterlønnen.

Overstående betyder selvfølgelig, at det er vigtigt at overveje, hvad der er det bedste for din økonomi og ikke mindst dit ønske om levestandard, når du forlader arbejdsmarkedet.

Billede af modregning i efterløn

Få rådgivning

Efterløn og pensionsordninger er to begreber, der kan være svære at forstå for de fleste. Det kan ligeledes være svært at gennemskue, om det er det fornuftigste valg at have en pensionsordning, betale efterlønsbidrag eller begge dele grundet den overstående beskrevne modregning i efterløn. Det kan dog overordnet siges, at det er fornuftigt at spare op til den dag, hvor du forlader arbejdsmarkedet, for at bibeholde din levestandard.

For at få vurderet lige netop din situation, er det en fordel at søge rådgivning. En rådgiver kan hjælpe dig med at gennemskue de komplekse begreber samt hjælpe dig med at overblik over din økonomi til den dag, du ikke er på arbejdsmarkedet mere. Du kan på pengeraadgivning.dk booke et gratis og uforpligtende møde, hvor du har mulighed for at få rådgivning samt finde ud af, hvordan en rådgiver kan hjælpe dig.